De TetherBoost Pro, USB3 signaal versterker.

Als je een USB3 camera hebt en je schiet tethered, dan ben je waarschijnlijk wel bekent met de TetherBoost Pro, of zijn voorganger de TetherBoost Core Controller. De TetherBoost Pro is een korte kabel die het USB signaal versterkt. Dankzij het blauwe led lampje kun je zien of de verbinding stabiel is. Bovendien wordt er een kabel meegeleverd voor naar het stopcontact of naar een losse accu. Maar bij verkeerd gebruik kan er een hoop misgaan. Daarom dit artikel over veel voorkomende problemen en hoe je deze TetherBoost goed in kan zetten in je eigen workflow.

Heb je de TetherBoost Pro nodig?

Heeft jouw camera USB2 zoals de Canon 5D mark III of Sony A7R series, dan heb je de TetherBoost niet nodig. Want USB2 kabels gebruiken maximaal 500mA stroom, die zelfs de zwakke USB poorten van de oudere MacBook Pro’s of iMacs geven. Gebruik je echter de Nikon D810, de Canon 5D mark IV of een andere camera met USB3 dan heb je hoogstwaarschijnlijk een tethering probleem. Want USB3 apparaten kunnen maximaal 900mA stroom.

Dat is geen probleem voor de meeste Mac Pro’s of Pc’s, maar wel vaak op de MacBook Pro en iMacs, om nog maar de zwijgen over alle andere merken laptops. Er is geen standaard voor de USB output, dus kan het zomaar zijn dat de stroom op de poort fluctueert (dynamisch) of simpel weg niet voldoende is voor je camera. En daar komt de TetherBoost van pas.

Mijn ervaring is dat de meeste DSLR camera’s met een USB3 micro-B aansluiting (zoals de eerder genoemde Nikon D810, Canon 5D mark IV, 5DS en anderen) de TetherBoost PRO nodig hebben om überhaupt connectie te maken met de MacBook Pro als je langer wilt dan 5 meter. Dus neem geen risico en sluit hem gelijk aan voordat je gaat schieten. Het kan trouwens geen kwaad als je hem ook een je vaste PC (MacPro) gebruikt.

Meestal is extra stroom niet nodig om de TetherBoost PRO te gebruiken, maar vaak biedt het wel meer stabiliteit.

 

Hoe zit het met de Phase One IQ3 series?

Deze camera heeft een veel robuustere USB3 poort, beter power management en betere communicatie met Capture One (meegeleverde tethering software). Dus eigenlijk is de TetherBoost bij deze camera niet nodig en kan zelfs voor meer tethering problemen zorgen.

Dus het hangt nogal van je camera-computer combinatie af of je de TetherBoost PRO nodig hebt. Waar de Phase One IQ3 50MP zonder TetherBoost probleemloos kon tetheren naar de MacBook Pro, ging de IQ3 100MP compleet onderuit, vermoedelijk vanwege zijn veel grotere file formaat (100 megapixel)

Hoe weet ik dan of ik de TetherBoost nodig heb?

Het is altijd een goed idee om eerst een “stress test” te doen op je nieuwe camera-computer combinatie om uit de vinden of je de TetherBoost nodig hebt of niet. Doe dat voordat je klant er is. Begin met de standaard 4.6 meter kabel en verlengkabel (samen ongeveer 10 meter) zonder TetherBoost en schiet op de snelste burst mode. Maak een aantal foto’s totdat de buffer vol is (even onthouden hoeveel je er maakt) en check of ze allemaal binnen komen. Doe dit een aantal keer achter elkaar.

Als je zonder problemen 100 foto’s uit de burst mode binnenkrijgt zonder de verbinding te verliezen kun je er van uitgaan dat je geen TetherBoost nodig hebt. Doe de test ook eens MET de TetherBoost en kijk wat er dan gebeurt, vaak is de verbinding stabieler en betrouwbaarder. En in de ‘echte’ shoot hoef je je dan zeker geen zorgen te maken over de tethered verbinding. Better Safe Than Sorry!

 

Hoe sluit ik de TetherBoost aan.

De meeste gebruikers denken dat de beste plek aan het eind van de keten is, dus direct in de computer. Maar soms is dit niet de beste plek, zelfs met extra stroom. Dus volg daarom de tekening en installeer hem in het midden van de keten. Wil je nog langere kabels gebruiken, gebruik dan een tweede TetherBoost. Hou er dan wel rekening mee dat er waarschijnlijk ook extra stroom nodig is.

Voor de standaard kabel-booster-camerakabel is stroom niet altijd nodig. Maar zorgt de booster voor stabiliteit. Bijkomend voordeel van wel stroom gebruiken is het sparen van de batterij van de camera en natuurlijk je laptop.

Stroom uit het stopcontact op de TetherBoost is maar in enkele gevallen realistisch, bijvoorbeeld bij een permanente opstelling waar veel mee gefotografeerd wordt. Denk aan een pasfoto studio, of product fotografie.

 

Conclusie

 

De TetherBoost Pro is een belangrijke tool als je tethered schiet met je USB3 camera. Soms moet je even uitproberen wat de beste positie is. Maar over het algemeen is het een onmisbare tool voor elke fotograaf. Wordt geleverd met usb kabel, EU stekker en Jerkstopper Extension Lock, voor een stevige verbinding met je camerakabel.   Te koop bij de betere foto vak handel, adviesprijs €75,00