5 dingen die je nodig hebt om tethered te schieten

En het meeste heb je al in huis.

Maar voor wie onbekend is met tethered fotograferen hier komt een handig lijstje.

Allereerst nog even wat tethering is: je camera met een kabel of draadloos aansluiten op je computer zodat je gelijk de gemaakte foto’s kan zien. Dat is handig, want zo zie je gelijk of de foto scherp is, of de compositie goed is en of de focus goed ligt (meestal op de ogen). Daarnaast kun je gelijk je foto’s backuppen. Maar het allerfijnste is dat je klant, model, visagiste ook mee kunnen kijken en dus niet op je kleine displaytje hoeven te turen. Trouwens wiste je dat de display totaal niet accuraat is? de meeste camera’s geven een gecomprimeerde jpeg weer op de display.

  1. Een DSLR camera die geschikt is voor tetheren. Ja er bestaan nog steeds camera’s die dat niet kunnen, maar gelukkig de meeste wel.
  2. Laptop of computer met windows, of een Apple MacBook of iMac, een MacPro kan ook.
  3. Tethering software. Elke camera levert wel iets mee, maar meest gebruikt is Lightroom (LR) of Capture One (C1). Nieuw is Smart Shooter van Tether Tools.
    Er zijn ook nog bridge opties (een soort tussenprogrammaatje om toch naar LR of C1 te schieten). Check ook even of je computer deze programma’s aankan en zorg voor de laatste versies. Sommige Nederlanders houden niet zo van abonnementen, maar dit verzekerd je wel van de laatste actuele versies die altijd werken.
  4. De juiste kabel, helaas heeft elke camera een andere aansluiting en nu er ook USBC computers zijn wordt het bos met bomen nog groter (lees: lastiger te vinden welke kabel jouw camera en computer nodig heeft. Gelukkig is daar een heel handige tool op tethertools.com die je kunt gebruiken om de juiste kabel te vinden. SEARCH BY CAMERA. Tether Tools heeft ook een draadloze oplossing die voor veel camera’s werkt. Zie deze link.
  5. Kabel Management, of wel de JerkStopper Camera Support of TetherBlock aan de camera kant, en wellicht ook iets aan de computer kant. Alhoewel je minder snel je computer ziet vallen dan dat je je camera laat stuiteren als er iemand aan de kabel trekt/erover struikelt.
via de search bij camera tool op www.tethertools.com vindt je altijd de juiste kabel