4,6 Meter is te kort, kan ik mijn tetherkabel verlengen?

Bijna alle Tether Tools USB kabels zijn 4.6 meter. Dat is in de meeste gevallen lang genoeg. Maar wat nu als je een langere kabel wilt. Tether Tools heeft geen langere USB kabels in het assortiment en soms is die 4.6 meter net te kort. Afhankelijk van je camera, kun je je tetherkabel tot circa 20 meter verlengen. Maar kun jij dan nog wel je computerscherm zien, op zo’n afstand?Met USB2 is het vaak geen probleem om je kabel te verlegen (met een of meerdere verlengkabels, de CU1917). Met USB3 is het een ander verhaal, vaak doet 1 verlengkabel (CU3017) het nog prima, maar niet niet altijd. Ook met USBC wil verlengen niet altijd lukken. Er zijn dus verlengkabels voor USB2 en verlengkabels voor USB3. Voor USBC is er nog geen verlengkabel.

Voor USB3 is er wel een hulpmiddel, namelijk de Tether Boost Pro. Deze korte USB kabel heeft een booster aan boord, die je eventueel kan voeden met stroom uit het stopcontact of stroom uit een portable accu.

Ter introductie plaatsten we een tijd geleden een advertorial in een fotomagazine

Of jij een Tether Boost nodig hebt als je wilt verlengen is maar de vraag. Het hangt namelijk heel erg af van de poweroutput op de USB poorten van je computer. Er is geen standaard wat de stroom output op de USB poorten moet zijn. Sommige merken reguleren de stroom op de USB poorten als ze niet aan het stopcontact zitten, of onder een bepaald percentage lading komen. Gelukkig zijn er ook merken waar je dat in kan stellen. Ik adviseer wel altijd de booster als je USB3 wilt gaan verlengen. Hieronder een schema hoe je de Booster kan inzetten, maar experimenteer gerust. Soms is een andere plek beter.

het verlengkabel schema voor USB3, dit geldt ook voor andere USB3 kabels zoals de CU61RT15 en CU5460

En USBC ?
Frank Doorhof fotografeert met de Sony A7R4 en een gewone USB poort op de computer. Dus hij gebruikt de verlengkabel (CU1917, USB3), de Booster en daaraan de CUC3215, USB naar USBC.

Zijn laptop heeft wel USBC en vaak staat die ook dichterbij, dus daarvoor gebruiken we de CUCA415, een USBC naar USB female kabel en de korte pigtail van USB naar USBC, zie de onderstaande foto

de USBC “pigtail” van 50cm (met haak!) en de CUCA415 van 4,6 meter

Laatst kreeg ik bericht van iemand met een Nikon Z6 en een iMac. Beiden hebben USBC. Omdat de iMac niet zo portable is, wilde de fotograaf graag een langere kabel dan 4.6 meter. Helaas kregen we dat niet voor elkaar, ook niet met een Booster. Ook zijn MacBook Pro met USBC werkte niet mee aan een langere kabel. Hopelijk komt Tether Tools snel met een echte USBC verlengkabel, dan is dit ook opgelost.

Een andere oplossing is natuurlijk wireless gaan schieten.