Welke tethering software past bij mij?

De juiste software voor tethering begint bij je camera. Dit artikel gaat over de beste huidige tethering software voor computers en enkele apps voor mobiele apparaten.

Niet elke software of app is compatibel met elke camera en besturingssysteem. Laat je dus goed voorlichten en check goed of de software geschikt is voor jouw camera en computer. Bezint eer gij begint is een toepasselijk Nederlands spreekwoord šŸ™‚

We beginnen natuurlijk met de producten van Tether Tools zelf

Smart Shooter 4 en Smart Shooter 4 Pro

Smart Shooter 4 en Smart Shooter 4 Pro
Beiden zijn geschikt voor tethering, remote capture en uitgebreide mogelijkheden om je camera over te nemen via je computer. In de standaard versie zit remote capture, advance camera control, scripts, live view preview, loup en quick loup ability. De Pro heeft daarnaast ook nog multiple camera control (meerdere camera’s aansluiten op 1 computer), barcode/QR code scannen en een externe API (de laatste zijn heel handig voor schoolfotografie). Probeer m 30 dagen gratis uit nadat je je compatibility gecheckt hebt. (Windows en Mac, Canon, Nikon en Sony)

Air Remote Mobile Tethering App
De Air Remote app is alleen geschikt voor Canon en Nikon camera’s. Deze gratis software krijg je bij de Case Air (CAWTS03) en de Air Direct (AD7). Deze software werkt alleen met de Tether Tools hardware. Hij is compabitle met Android en iOS.

de Air Remote Mobile Tethering App voor de Case Air of Air Direct, alleen voor Canon en Nikon

Adobe Lightroom

Deze heb je misschien al. in Lightroom kun je tethered capture aan zetten en zo je RAW bestanden binnen halen. En gelijk je foto’s bewerken. Helaas niet geschikt voor alle camera’s (zoals Sony) maar zeker wel voor Canon en Nikon. Hier is een link naar een lijst met compatibel camera’s. Je kan heel vele met Lightroom, zoals de foto’s gelijk in de juiste catalogus zetten, presets aanmaken, zoomen, rating (sterren geven) en taggen (zoektermen). Je ziet in Lightroom ook de instellingen van je camera en kunt deze aanpassen.

Camera RC

Zo heeft de uitgebreide software van Nikon. Vele mogelijkheden zoals camera control, live view mode. En schermen die je zelf naar wens in grootte kunt aanpassen. Je kan deze software dus goed “customizen” Er is een standaard en een Pro versie.

Kijk voor meer informatie en details hier

Capture One Pro

Een andere bekende is Capture One Pro van Phase One. Oorspronklijk a De professionele RAW converter waar je ook nog heel goed mee kan editen (geen Photoshop meer nodig). Deze software kan alles wat een professionele fotograaf nodig heeft. Capture, organize, edit, share en print je foto’s snel, flexibel en efficient. Daarnaast is er de Capture Pilot, gratis app voor op je iPad of Iphone. Met deze app kan je naast meekijken ook zoomen, draaien, taggen en meer. De App werkt alleen als je tethered met Capture One Pro 7 of hoger. Capture One is voor Windows en Mac

Meer info en gratis 30 dagen trial

ControlMyCanon en ControlMyNikon voor Windows

Deze software is niet alleen tethering maar heeft meer functies, zoals de inzoom loupe, voice control, witbalans calibratie, iPad en smartphone integratie en heel veel meer. Gratis 14 dagen testversie.

ControlMyCanon
ControlMyNikon

Darkroom – Core/Pro/Booth en Booth voor iPad

De bekendste software voor evenementfotografen. Focus op je klanten en niet op workflow. Maak foto’s, en maak prints of digitale afdrukken. Heel veel mogelijkheden voor editing en retouching. Green Screen ingebouwd. Booth en Booth voor iPad zijn social media ready, inclusief voorgaande plus betaalmogelijkheden. Probeer het gratis

digiCamControl OPEN SOURCE

Dit is een gratis open source tethering programma voor Nikon en Windows. Naast tethering en live vieuw kun je remote triggeren en meerdere camera’s aansturen (tegelijk). Werkt ook vanaf je tablet of smartphone. DigiCamControl werkt ook met Canon en Sony. Werkt ook met video

Gratis

Er zijn heel veel software pakketten die tethering kunnen. Dit was deel een. Binnenkort volgt deel 2