Smart Shooter Technische tip: foto’s opslaan op kaart en op je computer via Lightroom Classic

Smart Shooter 4 is een uitstekende tool voor het effectief beheren van een tethered sessie met uitzonderlijke mogelijkheden om jouw workflow aan te passen aan jouw specifieke behoeften. Natuurlijk wil je uiteindelijk met jouw afbeeldingen bewerken. De Smart Shooter 4 Lightroom Classic-plug-in is een geweldige manier om jouw afbeeldingen naadloos in Lightroom Classic over te brengen.

In dit artikel zullen we bekijken hoe je jouw tetheringsessie instelt en hoe jij zowel Smart Shooter 4 als Lightroom Classic kunt optimaliseren.

Nadat je de Lightroom Classic-plug-in hebt geïnstalleerd, ben je klaar om aan de slag te gaan. Zoals altijd is het belangrijk om duidelijk te zijn over het type bestanden die je opslaat en waar die bestanden worden opgeslagen voordat je begint met het vastleggen van afbeeldingen.

Opslag

Zoals je zou verwachten, vereist deze workflow dat afbeeldingen in eerste instantie van de camera naar Smart Shooter 4 worden overgebracht. Daarom moet de opslaginstelling in Smart Shooter 4 worden ingesteld op “Both” of “Disk”. De instelling “Both” zorgt ervoor dat een kopie van de afbeelding naar de kaart in de camera wordt geschreven en voor opslag naar de computer wordt overgebracht.

Bij sommige camera’s (bijvoorbeeld Sony a7-camera’s) moet je de opslaglocatie instellen in het cameramenu in plaats van in Smart Shooter 4.

Met zowel Smart Shooter 4 als Lightroom Classic kun je bestemmingslocaties instellen. Dit kan mogelijk een punt van verwarring zijn, dus het is de moeite waard om dit extra te checken.

Omdat deze workflow uiteindelijk de afbeeldingsbestanden in Lightroom Classic importeert, is de doelinstelling in het venster Tethered Capture Settings-venster het belangrijkst. Dit verwijst waarschijnlijk naar de locatie in jouw catalogus waar je de afbeeldingen uiteindelijk wilt hebben.

De bestemmingsinstelling in Smart Shooter 4 is alleen een tijdelijke locatie waar afbeeldingsbestanden van de camera worden gedownload voordat ze worden verplaatst naar de locatie die is opgegeven in het venster Lightroom Classic Tethered Capture Settings.

Als RAW + JPEG is ingeschakeld op de camera, kunnen beide bestanden worden gedownload naar Smart Shooter 4 (afhankelijk van de “Card Preview-instelling); Alleen de RAW-versie wordt echter geïmporteerd in Lightroom Classic en dus verplaatst naar de bestandslocatie die wordt bepaald door Lightroom Classic (zoals hierboven beschreven). De JPEG-versie blijft onaangeroerd en blijft op de bestemming die is ingesteld in Smart Shooter 4. 

Naamgevingsbeleid

In deze workflow worden de bestanden van de camera verplaatst via Smart Shooter 4 en komen ze uiteindelijk aan in Lightroom Classic. Elke stap biedt de mogelijkheid om het bestand een naam te geven; Lightroom Classic heeft echter altijd het laatste woord over de bestandsnaam. Afhankelijk van jouw workflow en voorkeuren, is het misschien het gemakkelijkst om de naamgevingsconventie eenvoudig vast te stellen bij de laatste stap in Lightroom Classic. Je kunt dit doen in het venster Instellingen vastleggen via tethering in Lightroom Classic.

Het is echter belangrijk op te merken dat Smart Shooter 4 robuuste mogelijkheden biedt om het bestand te hernoemen op basis van een aantal mogelijke variabelen. Om deze reden kunt je het naambeleid van Smart Shooter 4 gebruiken om de bestandsnaam voor jouw afbeeldingen vast te stellen. Vervolgens kunt je Lightroom Classic instellen om eenvoudig de bestaande bestandsnaam te behouden, zodat de bestandsnaam van Smart Shooter 4 wordt gebruikt.

Om dit te doen, kunt je de bestandsnaam instellen in het gebied Fotobestandsnaam van de Smart Shooter 4-voorkeuren zoals je normaal zou doen. Je kunt hier meer lezen over de bestandsnaamuitdrukking in Smart Shooter 4.

Als je eenmaal de gewenste bestandsnaamuitdrukking in Smart Shooter 4 hebt ingesteld, hoeft je Lightroom Classic alleen maar te vertellen de “Bestandsnaam” te gebruiken onder Naamgeving in het venster Tethered Capture Settings.

Werken vastgebonden

Nadat je de voorkeursinstellingen in zowel Smart Shooter 4 als Lightroom Classic heeft ingesteld, kun je beginnen met fotograferen. Met deze workflow kun je flexibel werken, afhankelijk van jouw voorkeuren. Misschien wil je liever in Lightroom blijven en jouw afbeeldingen daar bekijken zodra een voorinstelling op je afbeeldingen is toegepast. Dit is geweldig als je een klant hebt die afbeeldingen bekijkt of als je afbeeldingen liever vergelijkt of aanpassingen aan afbeeldingen aanbrengt terwijl je bezig bent.

Als alternatief kan het belangrijk zijn dat je de volledige controle over de camera en toegang tot livebeeld hebt. In dit geval werk je misschien voornamelijk in Smart Shooter 4 en laat je Lightroom Classic op de achtergrond stilletjes afbeeldingen importeren, zodat de hele shoot voor je klaar staat op het moment dat je je camera uitzet.

Of je kunt ervoor kiezen om het beste van twee werelden te hebben door beide applicaties naast elkaar te laten draaien of zelfs op verschillende beeldschermen die op dezelfde computer zijn aangesloten.