Hoe tether je met je DSLR of mirrorless camera naar je iPad. Draadloos met de Air Direct

Al jaren vragen fotografen ons of ze naar hun iPad kunnen schieten. Helaas ondersteund de Apple iPad usb poort geen tethering met kabel. Dus dat kun je gelijk vergeten. Maar er is wel een andere mogelijkheid, namelijk draadloos schieten met de Air Direct en de Air Remote Mobile Tethering App. Op dit moment alleen voor Canon en Nikon. De app is gratis.

In dit artikel vertel ik je stap voor stap hoe je dit voor elkaar krijgt met je Air Direct (AD-7) en Canon of Nikon camera.

Stap 1: download de Air Remote App. Die heb je nodig om verbinding te maken met je Air Direct en je iPad. Hier zijn de links, uiteraard werkt het ook met Android tablets.

GOOGLE PLAYSTORE

APPLE APP STORE

Stap 2: Sluit de Air Direct aan op je camera met de meegeleverde usb kabel. Eerst de Air Direct en dan de camera aansluiten. Laat de camera uit!

Stap 3: Maak verbinding op de Air Direct door de knop eerst naar MOBILE te schuiven en hem dan pas aan te zetten. Het draadloos netwerk op de Air Direct (blauw lampje) gaat aan. Na ongeveer 10 seconden gaat het blauwe lampje snel knipperen, daarna langzamer knipperen en ten slotte stabiel blauw branden. Als het lampje blauw brand is de Air Direct klaar om verbinding te maken met je draadloze Wi-Fi netwerk.

Stap 4: Ga naar de draadloze instellingen van je iOS of Android tablet en maak verbinding met de Air Direct-Wi-Fi netwerk. Het standaard password is 12345678.

Stap 5: Op je iPad of Android device open je de Air Remote App.

Stap 6: Zet dan je camera aan. De Air Remote App zal je camera herkennen en je kunt de app gebruiken.

Met de Air Direct kun je nu je camera bedienen vanaf je iPad, iOS of Android apparaat. Denk aan live view, auto-focus, aperture, shutter, ISO en veel meer. In de Air Remote App zitten ook enkele functies die misschien niet in je camera zitten, zoals focus-peaking en touch-focus. Bekijk gelijk hoge resolutie foto’s op je iPad als ze binnenkomen. Met de Advanced Air Remote mogelijkheden kun je zelfs een time lapses maken, focus stacken, bracketing of zelfs video opnemen vanaf je iPad.

Maar waar laat ik mijn iPad dan? Behalve in de hand van mijn client?

Een begrijpelijke vraag, je wilt natuurlijk niet dat je client de bediening overneemt of aanpast, al dan niet per ongeluk. Ook daar heeft Tether Tools oplossingen voor. Van mounting opties op je statief, lamp statief, tot armen, clamps en andere gripgear.

Voor je iPad of tablet heeft Tether Tools de AeroTab Universal Mounting Kit. Ideaal als je nog niet weet welke tablet je gaat gebruiken. De AeroTab is bedoeld voor tablets met of zonder tablethoes.

De Aero Tab aan een camerastatief

Een andere optie is de X Lock Case, voor een beperkt aantal tabletmodellen. Deze zijn van Studio Proper en passen perfect om je iPad. In het hart van deze cases zit een X Lock modulair systeem. Er zijn diverse compatibel accessoires te koop die hier in passen. De X Lock is een stevige case ook zonder gebruik van mounts of armen. De knoppen en poorten van je iPad zijn altijd bereikbaar