Welke HDMI kabel moet ik hebben?

HDMI (High-Definition Multimedia Interface) is de standaard voor bijna alle tv’s, audio systemen en mediaplayers. En niet te vergeten beeldschermen en projectoren. Ze gebruiken allemaal deze aansluiting voor video (en vaak ook audio) . Deze aansluiting bestaat als sinds 2002. De nieuwste 4K en 8K UHD/HDR weergevers gebruiken HDMI 2. 1 (met een veel grotere bandbreedte van 48Gbps) Maar voor de meeste toepassingen in de fotografie en video is 1,2 voldoende. In dit artikel leg ik de verschillen uit en hoe je ze kan herkennen.

Maar welke types zijn er?

Gebruikt wordt dus HDMI A, HDMI C (mini) en HDMI D (micro)

HDMI A, of standaard HDMI

HDMI A is de meeste bekende. Deze connector (male) is type A en een standaard voor heel veel apparaten. De kabel heeft 19 pins en is ook compatible met single-link DVI en HDMI 1,4

HDMI C, mini-HDMI

Deze wordt veel gebruikt voor de zogenaamde “hand-held diveces” zoals camcorders (consumenten videocamera’s) en DSLR camera’s. De connector heet Type C, en ze zijn compatible met HDMI 1,4.

Deze HDMI connector is veel smaller, maar heeft nog steeds een 19 pins configuratie.

HDMI D, Micro-HDMI

Dit is de kleinste van alle, wel compatible met HDMI 1.4, Maar slechts 5 pins in 1 rij. (HDMI A heeft 2 rijen). Voor sommige apparaten is zo’n klein poortje natuurlijk reuze handig, denk aan de GoPro action camera’s, kleine video recording devices en draagbare mediaspelers. Deze kabel gebruikt dikwijls HDMI over Ethernet zodat video, audio en data door dezelfde kabel gaan. De connector is echter heel fragiel en verbuigt makkelijk. Bij gebruik van langere kabels trekt het gewicht de kleine connector naar beneden dus extra steun is echt aan te raden.