Waarom ik gek ben op tethered schieten?

trouwfotograaf Tad Sallee legt uit

2020 was het jaar van veranderingen. Niet alleen door de pandemie waardoor mijn werk als huwelijksfotograaf op een laag pitje kwam te staan. Maar ook omdat ik tetheren ontdekte. Ik had er nooit zo over nagedacht. Maar nu was er tijd om dat eens te bekijken en vooral hoe tetheren mij beter kan maken als fotograaf op locatie.

Op locatie van film- en televisiesets is het niet gebruikelijk om tethering te gebruiken. Natuurlijk wist ik wel dat het ideaal was om gelijk je beelden terug te kunnen kijken, maar ik had nooit gedacht dat het ook voor mijn fotografiebusiness een toevoeging is.

Is tethered fotografie echt nodig?

Ik zag het nut er niet zo van tethered schieten, en om eerlijk te zijn dacht ik echt dat ik wel zonder kon. Ik had een paar vooroordelen over fotografen die tethered schieten: vertrouwen die hun ogen niet? of hun vermogen om te focussen?

Maar nu ik het tethered schieten zelf heb ontdekt ben ik helemaal om! Tethering is veel meer dan alleen je foto’s groot zien. Je krijgt meer betrokkenheid van je kijkens door tethered te schieten. Met simpele tethersoftware als Smart Shooter kun je gelijk je klant laten zien hoe de foto wordt.

Ja natuurlijk is het ook handig om gelijk je focus, compostie en licht te checken op een grote monitor, maar wat me echt verraste was de mogelijkheid om gelijk de foto’s aan de klant te kunnen laten zien en dat die hopelijk net zo enthousiast worden als ik. Vroeger liet ik de achterkant van de camera zien en kreeg dan al veel “ooohs” en “ahhs” , en dan konden ze nog niet eens detail zien. Terwijl als ik nu mijn laptop omdraai ik vaak “wow’s!” krijg en “nou snap ik wat je doet”. Hierdoor krijg ik gelijk reactie op wat ik doe en soms zelfs feedbac hoe het beter kan en dat veranderde mijn fotografie compleet.

Sinds ik tethered schiet praat ik daar ook over met collega (trouw) fotografen en vertel ik hoe makkelijken handig tethered schieten is.

Je bruidspaar heeft vaak geen idee hoe de foto’s zijn

Want laten we eerlijk zijn, het echtpaar heeft vaak geen idee hoe de foto’s eruitzien, totdat ze afgeleverd worden. En soms duurt dat wel weken of maanden. Ik kan nu veel transparatnter zijn naar mijn klanten. Door tethered te schieten kan ik gelijk de foto’s laten zien dat heeft met al veel complimenten opgeleverd šŸ˜ƒ

Ik heb maar een klacht: ik had veel eerder moeten starten met tethered fotograferen.

foto van Frank Doorhof, een workshop trouwfotografie op locatie. Danzij tethering zie je gelijk of het licht goed op de modellen staat.