4 makkelijke tips om te fotograferen met weinig licht

Met de FRIO producten kun je makkelijk overal meer licht neerzetten voor betere foto’s

Fotograferen met weinig of slecht licht, zoals in donkere ruimtes kan lastig zijn. Vooral binnen kom je hiermee vaak in aanraking. In dit artikel lees je 4 makkelijke tips zodat ook jij straks overal kunt fotograferen, ook als er niet veel licht is.

Als slimme event of trouwfotograaf weet je natuurlijk wat je nodig hebt om toffe foto’s te maken in diverse locaties. Het is vaak makkelijker om met daglicht of buiten te fotograferen dan in “slecht licht” situaties. Toch moet je daar als professional ook mee om kunnen gaan.

Heb je geen assistent en wil je het toch simpel en makkelijk houden, denk dan zeker aan onderstaande opties

Jouw “Slecht Licht Toolbox met Apparatuur en Technieken”

Fotograferen met slecht licht kan lastig zijn, helemaal als je ook nog rekening moet houden met “moving targets”, zoals de bruid en bruidegom. Dus is het belangrijk om met extra licht te werken, vaak worden hier speedlights voor gebruikt. Door die compacte vorm kun je ze makkelijk meenemen en de meeste zijn krachtig genoeg om ook buiten goed mee te kunnen werken. Maar het is wel belangrijk dat je jouw externe flitsers goed onder controle hebt, en daarbij hoort natuurlijk de juiste montage zodat de flitsers niet alleen stevig vast zitten maar ook op plekken gemonteerd kunnen worden waardoor je meer creatief kan werken, dit maakt het verschil tussen “blah” of “wow” foto’s  😀. Daarom zijn de lichtgewicht en makkelijk plaatsbare ‘cold shoe setups” zo handig. Hiermee maak je heel makkelijk “wow” beelden voor je klanten.


Dus laten we eens kijken naar 4 tips voor het creatief werken met slechte licht omstandigheden en flitsers.

1. Switch naar Off-camera Flits

Om donkere situaties te verlichten maken de meeste fotografen gebruik van de zogenaamde “cold shoe setups”. De kleine flitser/speeldight wordt hierbij van de camear afgehaald en op een andere locatie neergezet. Hiermee krijgt de fotograaf meer ruimte om te spelen met creative lichtopgestellingen.

Natuurlijk is het belangrijk dat de flitser wel zeer stevig op het statief staat of dat er een accessoire word gebruikt waarbij de flitser op andere locaties gemonteerd kan worden zonder dat hij verschuift of zelfs naar beneden valt. Gebruik hiervoor een van de Frio producten.

 
Flexibel: Met de FRIO serie heb je een ruime keuze aan mounts, armpjes en grips om je cold shoe apparaten overal vast te maken. 
Divers: Je kan je compact flitser overal aan vast maken; muren, ramen, spiegels, je tripod of lichtstatief. Er is van alles mogelijk.
Veilig: Met de producten uit de FRIO serie zitten je flitsers goed vast. 

De Frio Cling, voor aan de spiegel of raam en de Frio Grasp Bigi

2. Gebruik Lange Sluitertijden

Als je langere sluitertijden gebruikt met weinig licht heb je een erg vaste hand of tripod nodig. Maar als je het combineert met een flitser dan kun je erg leuke en creatieve effecten bereiken, de flitser bevriest het model en de sluitertijd laat de rest van het aanwezige licht binnen en eventuele beweging van het model.  Natuurlijk wil je graag dat de flitser op elke plaats gezet kan worden maar vaak is dat niet mogelijk met een statief, hiervoor adviseren we een FRIO Mini en Bigi. Zo krijg je de mogelijkheid om de flitser op creatieve locaties te plaatsen en unieke foto’s te maken.

3. Diafragma

Natuurlijk zijn er altijd momenten dat je geen flits kan of wil gebruiken maar wel te maken hebt met weinig licht en de ISO simpelweg niet verder opgevoerd kan worden, denk dan aan het gebruik van de zogenaamde snelle lenzen. Dit zijn lenzen met een erg grote opening voor het binnen laten van licht. Deze lenzen hebben vaak een diafragma aanduiding van 1.8 – 1.4. Een bijkomend voordeel/nadeel is dat deze lenzen een zeer creatieve achtergrond kunnen creëren door de zeer kleine scherpte diepte op de grootste opening.

4 Schiet in RAW

Misschien een open deur, maar schiet altijd in RAW. Met de RAW file krijg je niet alleen een betere kwaliteit file maar ook veel meer dynamisch bereik waardoor er veel detail uit zowel de schaduwen als hoge lichten gehaald kan worden. Tevens kun je achteraf de kleurtemperatuur veel beter afstellen, en nog veel meer voordelen 😃. Gebruik je wel off-camera flits met bv EETL (automatische stand), dan kun je veel meer aan je foto’s bewerken waardoor het aantal bruikbare foto’s een stuk omhoog kan gaan.


Maar of je nu met Canon, Nikon, Sony of welk ander merk dan ook werkt, het is super belangrijk dat je je apparatuur kan toevertrouwen aan accessoires die er niet alleen voor zorgen dat je meer creatief kan werken, maar ook dat de apparatuur goed vast zit. Maak je shoots makkelijker met de veelzijdige apparatuur van FRIO.

meer Nederlandse informatie over Frio